Bård Breivik

Bård Breivik, 1948 - 2016. En av de stora samtida nordiska skulptörerna

De existentiella beröringspunkterna är ofta närvarande i Bård Breiviks skulpturer, i allt från imposanta kolossal skulpturer i granit, Flat Gate, till fragila verk gjorda av grenar och rötter. Hans bredd och material kännedom gör att han fritt kan arbeta i de mest skilda material, från brons och silver till olika plast material som t.ex. epoxy.

Till serien Litet och Stort är de mindre skulpturerna gjutna i silver, de större i brons. Utifrån Bård Breiviks direktiv är skulpturerna 3-D utskrivna i vax för att sedan gjutas. Bård Breivik har tidigare i serien Trofé från en digital safari arbetat på liknande sätt med verk som skrivits ut och gjutets, utan att en mänsklig hand har varit närvarande i processen.

I serien Litet och Stort har Bård Breivik utgått från referenser till kvinnliga och manliga arketyper, detta gör att verken besjälas utifrån vad vi som betraktare vill se. Andligheten som omger ett konstverk stimulerar våra olika sinnen beroende på vem vi är, därför blir det lika många upplevelser av ett verk som antalet människor som beskådar det.

Det är lätt att se beröringspunkter till Bård Breviks kanske viktigaste och mest kända svit - Partitur för ett längre samtal , där den återkommande formen liknande en kanot eller skyddande sköld, har kopplingar till de nya verken.

Naturen och det holistiska i allt varande är viktiga delar i Bård Breviks konstnärskap. Han har och bär en sällsynt förmåga inom den samtida konsten idag - att vara både tankeväckande och estetisk på samma gång.


Ladda ner CV >>
"Flat Gate". Röd granit.
Ur
Ur "Troféer från en digital safari". Mixed media.
Ur
Ur "Litet och Stort". Gjutna i silver.
Ur
Ur "Litet och Stort". Gjutna i brons.
Ur
Ur "Partitur för ett längre samtal". 120 cm. Mixed media

Galleri Mårtenson & Persson

  Rikard Persson / Tom Mårtenson
  +46709360070 /   +46704944100
  info@gallerimartenson-persson.se

  Följ oss på Instagram.