Anders Knutsson

Vi är mycket stolta över att vårt galleri representerar den New York baserade svenske konstnären Anders Knutsson.

Han lämnade det bullriga Konstsverige 1979 och på New York-scenen landade han i en rörelse som befann sig någonstans mellan en mogen minimalism och en gryende performancevåg - Radical Painting.

Anders Knutsson blev en del av denna rörelse, som bestod av en grupp målare som förenades i sitt intresse för monokromens radikalitet - att undersöka dess möjlighet och omöjlighet, målerites gränser. Bland medlemmarna kunde man också hitta förutom den vita monokromens store mästare Robert Ryman, namnkunniga konstnärer som Joe Marioni, Marcia Hafif och Phil Sims. Och så då Anders Knutsson.

Denna postminimalistiska grupp diskuterade en radikal, abstrakt hållning till konsten och färgteorier. – Men jag var ingen teorist, utan mer intresserad av känslan, av hur vi med våra sinnen upplever energin i färgen, berättar Anders Knutsson som beskriver måleriet som en fysisk, rytmisk akt, en form av meditation, där han blandar pigmenten själv med genomskinligt bivax. Resultatet blir helt unika skimrade, flammande monokromer.

Citat Lars Nittve. Ur: Anders Knutsson. Radical Painting - Meditations on the Monochrome.

" Det är lika bra att det blir sagt, först som sist: Anders Knutssons monokroma måleri från slutet av 1970-talet hör inte bara till det allra bästa som gjordes i svensk konst under de åren. De ytor i vax och olja som han la upp på noggrant utvalda linnedukar, gav oss målningar som hör till det allra bästa som över huvud taget gjorts i detta, ett av de svåraste, mest krävande, hörnen av den sena modernismens allt bredare fält. "

Den senaste serien målningar av Anders Knutsson bär titeln - Radical Painting's new DNA.

I dessa har Anders Knutsson tagit en genre inom måleriet (Monochrome / Radical Painting) och blandat det med ett traditionellt svenskt hantverk - handvävt linne.

Anders Knutsson har sedan ett år tillsammans med vävaren Hanna Kristin Isaksson från Östersund, tagit fram olika drällvävningar i linne (vävteknik som ger ett karakteristiskt rutmönster) för att på så sätt skapa nya förutsättningar för sitt monokroma måleri.Kombinationen av Anders Knutsson konstnärskap och dessa specialvävda linnedukar, resulterar i ett helt nytt uttryck.

Den pastosa ytan som framträder på grund av vävens olika stukturer, och alla de lager av den halvtransparanta vaxfärgen, skapar tillsammans en reliefverkan där vi som betraktare upplever färgernas inneboende kraft på ett nytt och överraskande sätt.

Noggrant utvalda linnedukar har alltid varit en av förutsättningarna för att åstadkomma det resultat som det monokroma måleriet ger. Med dessa nya linnedukar, vävda i denna speciella teknik, har Anders Knutsson lyckats utveckla detta mycket svåra och tekniskt avancerade måleri till en ny dimension - till ett nytt DNA!


Ladda ner CV >>
Electric Blue #8 -1975. Olja, pigment och vax på bomullsduk.
Electric Blue #8 -1975. Olja, pigment och vax på bomullsduk.
Green Man #8 -1976. Olja pigment och vax på bomullsduk.
Green Man #8 -1976. Olja pigment och vax på bomullsduk.
Flamenco -2014. Olja pigment och vax på linneduk.
Flamenco -2014. Olja pigment och vax på linneduk.
Dropp dräll #1 -2014. Olja pigment och vax på handvävd linnedräll.
Dropp dräll #1 -2014. Olja pigment och vax på handvävd linnedräll.
Dal Dräll #2 -2014. Olja pigment och vax på handvävd linnedräll.
Dal Dräll #2 -2014. Olja pigment och vax på handvävd linnedräll.
Dal Dräll #3 -2014. Olja pigment och vax på handvävd linnedräll.
Dal Dräll #3 -2014. Olja pigment och vax på handvävd linnedräll.

Galleri Mårtenson & Persson

  Rikard Persson / Tom Mårtenson
  +46709360070 /   +46704944100
  info@gallerimartenson-persson.se

  Följ oss på Instagram.